All Categories
Featured
Table of Contents
Ook een visitekaartje achterlaten met naam en telefoonnummer doet geen afbreuk aan het vluchtmisdrijf. Uiteraard mogen personen die gekwetst zijn wel naar het ziekenhuis en mag de plaats van het ongeval ook even worden verlaten om de hulpdiensten te verwittigen. De wetgever heeft het vluchtmisdrijf opgenomen in . Ja, u kan ook vluchtmisdrijf plegen wanneer u geen bestuurder bent.
Vluchtmisdrijf vereist dat de betrokkene de plaats van het ongeval verlaat. U moet weten dat u betrokken was bij een ongeval en dat u hiervan opzettelijk bent van gevlucht. Het intentioneel element is dus vereist. De meeste discussies betreffende vluchtmisdrijf gaan dan ook over het opzettelijk karakter. Hoewel het intentioneel element vaak door velen wordt betwist zullen de elementen in het strafdossier een indicatie aan de rechter geven wat betreft de geloofwaardigheid ervan.
Getuigen, camerabeelden, de zwaarte van het ongeval, dag of nacht,…) Uit het artikel 52 van de wegcode volgt dat partijen die betrokken zijn bij een ongeval ofwel gezamenlijk de vaststellingen moeten doen, dan wel dat zij de politie deze vaststellingen laten doen. Bij een ongeval met gewonden is de tussenkomst van de politie altijd verplicht.
Wanneer men echter de politiediensten niet binnen een redelijke termijn kan bereiken dient men zo snel mogelijk aangifte doen van het ongeval. Advocaat Familierecht. Wanneer er gewonden zijn bij het ongeval wordt deze termijn waarbinnen aangifte moet worden gedaan bepaalt op 24u. Het verschil tussen vluchtmisdrijf en het niet ter plaatse blijven is
Wanneer u echter reeds gedagvaard bent voor vluchtmisdrijf dan zal u de politierechter moeten trachten te overtuigen dat u niet de intentie had om u aan de dienstige vaststellingen te onttrekken doch dat u enkel niet ter plaatse bleef. De politierechter zal aan de hand van de omstandigheden van zaak hierover oordelen.
Wanneer men vluchtmisdrijf begaat na een zal men worden gestraft met een van 15 dagen tot 6 maanden en / of met een . De rechtbank kan u hierboven op nog een veroordelen tot een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar. Een vluchtmisdrijf begaan na een of een dodelijke afloop wordt bestraft met van 15 dagen tot 2 jaar en/of een .
De teruggave van het rijbewijs zal worden afhankelijk gemaakt men van het opnieuw succesvol afleggen van het . Wanneer u slachtoffer bent van een verkeersongeval waarbij de dader of een betrokken partij is weggevlucht doet u hier best van bij de politie zodat het nodige kan worden gedaan om de gevluchte persoon te identificeren.
Nadien zal u dan ofwel vergoed worden via de verzekeraars ofwel zal u een schadevergoeding moeten bekomen voor de rechtbank. Indien de gevluchte persoon niet meer kan worden geïdentificeerd kan men zich richten tot het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds (BGWF). Deze organisatie werd onder meer in het leven geroepen om onder meer schadevergoedingen uit te keren aan verkeersslachtoffers die geen verhaal kunnen uitoefenen tegen een verzekeringsmaatschappij.
Vooreerst moet worden nagekeken of voldaan is aan alle bestanddelen van het vluchtmisdrijf en of de feiten niet geherkwalificeerd moeten worden naar “het niet ter plaatse blijven”. Verder zal de advocaat u bijstaan in de pleidooien voor de strafmaat. Belangrijk is dat de bijstand van de advocaat in vele gevallen wordt gedekt door de rechtsbijstand verzekeraar.
Contacteer ons snel voor . Gratis? Jazeker, lees het hier.
Antwoord In de eerste plaats moet je op een openbare plaats een verkeersongeval hebben veroorzaakt of ertoe aanleiding zijn geweest. Er moet geen aanrijding hebben plaatsgevonden. Het is ook niet vereist dat de aanrijding of het ongeval jouw schuld was. Ook als je niet de persoon bent die in het gebeuren betrokken was (maar wel wegreed met het voertuig om je te onttrekken aan de dienstige vaststellingen) maak je je schuldig aan vluchtmisdrijf.
Het is niet vereist dat er gewonden zijn of er überhaupt schade is. Wanneer je wegrijdt nadat je een geparkeerd voertuig of een slagboom aanrijdt zonder dat hieraan schade vast te stellen is, bega je vluchtmisdrijf. Het voertuig moet ook niet in beweging zijn geweest. Je kan ook vluchtmisdrijf plegen wanneer je geen bestuurder bent (geen voertuig of dier bestuurt).
Een passagier kan bijvoorbeeld ook het stuur van een (gewonde) bestuurder (die oorzaak was van het ongeval) overnemen om zich aan de dienstige vaststellingen te onttrekken. Dan is de passagier bestuurder in de zin van art. 33, §1, 1° Wegverkeerswet. Het is ook in het kader van art. 33, §1, 2° Wegverkeerswet mogelijk dat een passagier het stuur manipuleert, waardoor de bestuurder de controle verliest en er een ongeval gebeurt.
Belangrijk is dat het bij vluchtmisdrijf gaat over een opzettelijk wegvluchten. Je moet dus de intentie hebben om je te onttrekken aan de dienstige vaststellingen - Advocaat Verkeersrecht. Hiervoor is uiteraard vereist dat je weet dat er een aanrijding of ongeval is geweest waarbij je betrokken was. Vanzelfsprekend zullen de meeste discussies, als je je moet verantwoorden voor de strafrechter, gaan over dit intentioneel element
Dit laatste heeft betrekking op de zaken die nodig zijn om de verantwoordelijkheid voor het gebeurde verkeersongeval te kunnen bepalen. Dit kan echter ook betrekking hebben op vaststellingen betreffende onder meer dronkenschap, alcoholintoxicatie, rijden zonder verzekering of rijbewijs. Zelfs in dat geval pleeg je vluchtmisdrijf. Vluchtmisdrijf is immers een onmiddellijk aflopend misdrijf.
De voorwaarde van “de intentie hebben om aan de vaststellingen te ontsnappen” wordt door de rechtspraak ruim ingevuld. Het is voldoende dat je handelt om je te onttrekken aan de vaststellingen, zelfs zonder dat er sprake is van het opzet om te ontsnappen aan vervolging. Belangrijk bij vluchtmisdrijf is dat je “weet” of zou moeten weten dat je bij een ongeval betrokken was maar je vrijwillig bent vertrokken (om aan de gevolgen te ontsnappen.) Op dit punt verschilt het vluchtmisdrijf van de inbreuk ‘niet ter plaatse blijven’.
52 van de Wegcode waarin de verplichtingen van de partijen, die betrokken zijn in een ongeval, zijn opgenomen. Hier moeten vaststellingen gebeuren, dan wel gezamenlijk (bij blikschade), dan wel door een bevoegd persoon (onenigheid bij blikschade en altijd bij een ongeval met gewonden). Bij blikschade, moet je, wanneer de tussenkomst van politiediensten nodig was en deze niet binnen een redelijke termijn kunnen bereikt worden, zodra mogelijk aangifte doen van het ongeval.
Het onderscheid tussen vluchtmisdrijf en niet ter plaatse blijven, situeert zich op het punt van de intentie. Als je niet de intentie had om je aan de dienstige vaststellingen te onttrekken, heb je je mogelijk schuldig gemaakt aan het misdrijf van ‘niet ter plaatse blijven’. Het is dus, gelet op de meer gunstige strafmaat bij het misdrijf ‘niet ter plaatse blijven’, taak om de strafrechter te overtuigen dat je enkel niet ter plaatse bleef maar zeker niet de intentie had om je aan de dienstige vaststellingen te onttrekken.
Het ‘niet ter plaatse blijven’ is immers een overtreding van eerste graad : de wet voorziet voor dergelijke overtredingen geen rijverbod, maar enkel een geldboete van 80,00 euro tot 2 (Advocaat Familierecht). 000,00 euro. Bij een vluchtmisdrijf is de minimumboete algauw 1200 EUR !
Table of Contents
Latest Posts
Advocaat - Dries Advocaten - Advocaat Familierecht Hasselt - driesadvocaten.be +32 14 944 801
Advocaat Worden? - Past Dit Beroep Bij Mij? - Dries Advocaten - Advocaat Familierecht Mechelen - driesadvocaten.be +32 14 944 801
Wat Is De Rol Van De Advocaat Tijdens Een Strafzaak? - Advocaat Verkeersrecht Mechelen - driesadvocaten.be +32 14 944 801
More
Latest Posts
Advocaat - Dries Advocaten - Advocaat Familierecht Hasselt - driesadvocaten.be +32 14 944 801
Wat Is De Rol Van De Advocaat Tijdens Een Strafzaak? - Advocaat Verkeersrecht Mechelen - driesadvocaten.be +32 14 944 801